top of page
Blauw water

OEFENTHERAPIE

Als algemeen oefentherapeut help ik jouw de dagelijkse lichamelijke activiteiten op de meest optimale manier uit te voeren. 

Eenmaal geleerd je lichaam goed te gebruiken, dan voorkom je overbelasting van je lichaam. Dit kan namelijk het gevolg zijn van het op een verkeerde manier gebruik maken van je lichaam.

Je leert je eigen therapeut te worden!

Je leert :

- hoe jij je lichaam eerst laat herstellen

- hoe je jouw lichaam optimaal gebruikt in het dagelijks leven

- waar nodig, je omgeving aan te passen

Wil je weten welke methodes ik onder andere kan toepassen. Lees dan verder en klik op het balkje.

Houding en bewegingspatroon

VERBETEREN VAN DE HOUDING EN HET BEWEGINGSPATROON

Als oefentherapeut Cesar ben ik opgeleid om jou te leren je houding en bewegingspatroon te verbeteren. Het uitganspunt is ons skelet, de spieren en de zenuwen. Als de gewrichten in de meest optimale stand staan, zorgt dat voor een juiste positie van de spieren, waardoor een goede beweging makkelijk en soepeler verloopt. Het lichaam wordt dan beter belast en overbelasting wordt voorkomen. Hiermee worden de klachten weggehaald én voorkómen.

Dit goed aanleren gebeurt in stappen, afgestemd op jouw beginsituatie en wordt rustig uitgebouwd. Het eindoel is een goede houding en bewegingspatroon die er tegelijkertijd voor zorgt dat je in de toekomst minder kans hebt op herhaling van klachten.

 

Het sterker maken van spieren en het vergroten van het uithoudingsvermogen

wat je vaak doet bij de fysiotherapeut is natuurlijk goed, maar leert niet vanzelf

een goed bewegingspatroon aan.

Hetzelfde geldt voor het gemasseerd worden. Vaak even fijn, soms ook nodig,

maar de oorzaak wordt niet aangepakt  en de klacht komt vaak snel weer terug.

Is jouw lichaam je lief. Kom dan naar de oefentherapeut.

verkeerde houding

VERGROTEN VAN DE ONTSPANNING, MOBILITEIT EN SPIERKRACHT

ontspanningsoefeningen

Het aannemen van een goede houding of het uitvoeren van een goed bewegingspatroon vergt meestal wat voorbereidend werk. Zo kan het zijn, dat er gestart wordt met oefeningen die de ontspanning vergroten, daar waar juist teveel spanning zit. Vaak ook gekoppeld aan het vergroten van de mobiliteit (beweeglijkheid) van de gewrichten (wervelkolom) en natuurlijk het vergroten van de spierkracht.

Oefeningen die je vooral thuis kunt doen, je kunt ze regelmatig herhalen, waardoor de verandering sneller optreedt. Vervolgens wordt dit toegepast in het uitvoeren van jouw dagelijkse activiteiten. Door dit regelmatig kortdurend toe te passen treedt gewenning op en ervaar je het als gewoonte. De nieuwe houding en bewegingspatroon maakt dan onderdeel uit van jouw leven. Hiermee ben je je eigen onderhoudsmonteur van je lichaam.

ontspanning, mobiliteit en spierkracht
bedrijfsoefentherapie

AANPASSEN VAN OMGEVINGSFACTOREN AAN JOU

Met een goede houding en goed bewegingspatroon alleen ben je er nog niet. Want hoe goed je rug ook gestrekt is, als je werkt aan een te hoog bureau, gaan er uiteindelijk toch klachten ontstaan. Het leren hoe je de omgeving kunt aanpassen (ergonomie) is een onderdeel van mijn werk.

17 jaar heb ik gewerkt binnen een arbodienst. Hierdoor ben ik bekend met veel werksituaties. Deze kennis gebruik ik binnen de behandeling. 

Waar nodig, kom ik op de werkvloer (in overleg met de werkgever) om op die manier de werkhouding en werkomgeving zo optimaal mogelijk te maken.

Uiteraard geldt dit ook voor aanpassingen in de thuissituatie.

Bedrijfsoefentherapie
Artrose

ARTROSE

Joint Pain

Artrose valt in principe onder de chronische pijnklachten. Ik wil er hier toch even apart aandacht aan besteden.

Artrose is bij de ouder wordende mens een regelmatig voorkomend probleem. Het lastige is dat het beeld van artrose (wat zien we op de foto) niet automatisch overeenkomt met de klachten die we er van hebben. Zo kan iemand, waarbij er weinig op de foto is te zien, veel klachten hebben, terwijl een ander weinig klachten heeft, waarbij op de foto een ernstige slijtage is te zien.

De meest voorkomende fout die we maken als er pijn ontstaat, dat we minder gaan bewegen. Het minder bewegen zorgt namelijk voor vermindering van de spierkracht en de conditie. Dit zorgt juist voor een verergering van de klachten.

In beweging blijven is dus belangrijk en liefst hierbij ook lichte krachtoefeningen. Dit laatste kun je heel simpel met je eigen lichaamsgewicht thuis doen. Je hoeft niet per se naar de sportschool, al is dat natuurlijk niet verkeerd.

Een goede lichaamshouding en bewegingspatroon is hier zeker weer belangrijk bij.

Helaas ben ik zelf bekend met artrose in diverse gewrichten. Persoonlijk merk ik dat ik geen pijnstillers/ontstekingsremmers meer gebruik sinds ik meer vette vis ben gaan eten (3x p/week) om voldoende Omega3 vetzuren binnen te krijgen. Misschien waard om te proberen? Gebruik dan wel de vette vis of een supplement van een goed merk. Bij de goedkopere merken ga je dit resultaat niet behalen.

bottom of page