top of page
Zoeken
  • Eveline Smeeten

Een goede gesteunde zithouding

Bijgewerkt op: 4 aug. 2021
De gemiddelde Nederlander zit 8,7 uur per dag. Jongeren zelfs meer.

Als oefentherapeut heb ik hier dagelijks mee te maken. Langdurig verkeerd zitten geeft een verkeerde belasting van de rug. Dit veroorzaakt zeer vaak rug-, schouder-, nek- en/of armklachten. Ook hoofdpijn kan daar een gevolg van zijn.


Bij goed gesteund zitten zijn twee punten belangrijk:

1. Juiste houding

2. Goede stoel


Juiste houding

De rug moet goed gestrekt zijn. Helaas zie ik dat in de praktijk niet vaak. Meestal is de rug is krom en hangt tegen de rugleuning.

Voor een juiste houding moet de rug eerst zo optimaal mogelijk gestrekt worden, waarbij de kruin omhoog komt en de bolling van de rug verminderd. Met deze gestrekte rug beweeg je (vanuit het heupgewricht) vervolgens naar de rugleuning.

Voel je de bovenrug tegen de leuning, dan kun je ontspannen en zakt de rug tegen de leuning. De rugleuning neemt dan de activiteit van je rugspier over.


Goede stoel

En goede rugleuning ondersteunt de rug ca. 5 – 7 cm. onder de schouderbladen.

Vaak is de ondersteuning op het juist niveau in de praktijk te weinig. Het gevolg is dat de rug in elkaar zakt om uiteindelijk wel de steun te krijgen. De rug bevindt zich dan weer in een verkeerde stand.


Met behulp van een stukje stof, opgevouwen tot een formaat van een half A4-tje, kan een goede ondersteuning gecreëerd worden. Plaats deze opvulling (in de breedte) een stukje onder de schouderbladen en breng de gestrekte rug naar de leuning. Heb je de juiste dikte, dan ervaar je dat je lekker gesteund wordt en de onderrug vrij van belasting komt.

De dikte van de opvulling is afhankelijk van de rugleuning. Bij een zachte rugleuning is meer opvulling nodig dan bij een stevige rugleuning. Daar waar een rug een starre kromming heeft

(deze is niet meer voldoende te strekken) zal de ondersteuning dikker zijn en lager zitten.


Lukt het jou niet alleen, maak dan een afspraak voor een zitconsult.


of bel naar: 06 - 21 62 26 62


42 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page