top of page
Zoeken
  • Eveline Smeeten

Oefentherapie versus fysiotherapie


Veelal komen mijn cliënten via de specialist uit het ziekenhuis en zijn ze vaak niet eens bekend met de oefentherapie (Cesar of Mensendieck) Men denkt vaak dat dit een onderdeel is van de fysiotherapie.

Zo kent de fysiotherapie wel oefentherapie als onderdeel, maar is in het geheel niet te vergelijken met wat een oefentherapeut je kan aanbieden.

De oefentherapie binnen de fysiotherapie bestaat uit het doen van oefeningen, al dan niet met behulp van trainingsapparaten en is veelal gericht op het vergroten van de spierkracht of conditie.

De oefentherapeut doet dit veel minder en bijna nooit met behulp van apparaten. Dit laten we over aan de sportscholen waar deze trainingsapparaten al staan. Wij kiezen veelal voor oefeningen die de cliënt thuis kan oefenen, waardoor het herstel sneller kan plaatsvinden.


De fysiotherapeut werkt vooral lokaal. Heb je last van de schouder, dan wordt dit gebied behandeld (o.a met massage, oefeningen) Heb je last van de onderrug, dan geldt dit voor dit gebied. Vaak wordt de oorzaak van de klacht niet aangepakt. We spreken hier van symptoombestrijding.


De oefentherapeut werkt holistisch, ofwel we nemen het hele lichaam als uitgangspunt. Daar waar iemand lage rugklachten heeft kan de oorzaak zelfs liggen in stand van de voet, knie, heup of stand van de bovenrug. De wijze waarop je beweegt wordt meegenomen in de behandeling. Wij werken vooral aan het veranderen van het bewegingsgedrag, waardoor de kans veel kleiner wordt dat de klachten terugkomen.


21 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page